GRUND 2016 Műhelyek

Bántalmazó Isten?
"Ha Isten mindenkit szeret, akkor hogyan lehetséges, hogy az egyiptomiakat tíz csapással sújtotta, sőt, egész népeket irtott ki az Ószövetségben?" "Egy szerető Isten hogyan ítélhet bárkit is kárhozatra?" "Hogyan szeressem azt az Istent, aki az egész emberfajt bünteti azért, mert egyikük szakított egy fa gyümölcséből?" "Azt bünteti, kit szeret?" "Miért jó Istennek, hogy megöleti a saját fiát?" "Én Istenem, miért hagytál el engem?" Nem csak nem hívő barátaink teszik fel nekünk ezeket a kérdéseket, hanem bennünk is ott mocorognak, nyugtalanító módon. Isten néha inkább látszik egy eltorzult arcú, törvénykező szörnyetegnek, mint szerető szülőnek. Vajon ebben mennyire egységes a Biblia? Van különbség az Ószövetség és az Újszövetség Isten-képe között? Mit kezdjünk a nehéz igehelyekkel? Hogyan lehetséges egységes és egészséges Isten-képet kialakítani, és átadni másoknak? A műhelyre hozd magaddal bátran azokat a kérdéseket, amelyek téged is foglalkoztatnak, vagy amelyeket már feltettek neked. Plusz hozz egy teljes Bibliát, jegyzetfüzetet és nagy-nagy nyitottságot. Ja, és papírzsebkendőt, hátha szükség lesz rá.

Seben Glóri vagyok, három éven át a MEKDSZ utazótitkáraként támogattam a diákmissziót, ma szeniorként teszem ugyanezt. Mezőberényben egy evangélikus gimiben szolgálok iskolalelkészként, és bizony, néha a középiskolások is tesznek fel rázós kérdéseket a Bibliából. Van pszichológus és teológus diplomám is. Igyekszem a kétféle tudásanyagot úgy integrálni a műhelyen, hogy minél közelebb kerülhessetek a valódi Istenhez.


Férfi és női szerepek - ÉLETSZERŰEN
A műhelyen a férfi és női szerepeket vizsgáljuk, ahogyan a párkapcsolatban megjelennek, mindezt három részben: 1. Hogyan gondolkodik "Ő"? 2. Hogyan találok rá? 3. Hogyan válunk eggyé? Óriási kihívás, hogy vajon mit jelent, hogy Isten férfivá és nővé teremtett bennünket. Mik a különbségek, és hogyan kezeljük? S ha valóban különbözünk, akkor hogyan fogunk összeilleni? Vajon tényleg van olyan, hogy tökéletes társ? És ha megtaláltam, nem túl unalmas, hogy "boldogan élünk, míg meg nem halunk"? Mindezt a Biblia és konkrét tapasztalatok fényében fogjuk megbeszélni.

Hamar Dávid és Judit (Jenci): Tizenegy éve vagyunk házasok, és van három gyermekünk. Szeretjük egymást, közben pedig sokat tanulunk a házasságról, és arról, hogy mit jelent férfinak és nőnek lenni. Szívesen beszélgetünk a tapasztalatainkról, hozzátok magtokkal az őszinte kérdéseket!


Elég szellemes vagyok? #karizmatikus puzzle
Mit mondhatunk a Szentírás alapján a Szentlélek teljességéről, ajándékairól általában? Konkrétan a gyógyulásról, a prófétálásról, a nyelveken szólásról és a szellemi harcról? Mindez hogyan jelenik meg a mai egyházban, és milyen tipikus reakciókat vált ki? Hogyan lehetne a témát jól kezelni, hogy a Szentléleknek is kedve legyen köztünk maradni? Beszélgetni fogunk!

dr. Szalai András, ős-mekdeszes vagyok (bölcsészek, hajrá!). Metodista teológus, valláskutató, az Apológia Kutatóközpont vezetője. Nagy kedvelője vagyok a fantasy-nek (Frodo, Harry, Percy et al), az erdőknek (legalábbis tavasszal és ősszel), az önvédelem gyakorlásának (ó, egy kis fojtogatás…). Az emberek eléggé fárasztanak, ha sokan vannak, akkor különösen. Feleségem, Andrea mentálhigiénés szakember (Odafenn ezt valamiért szükségesnek látták). Két tündéri (bosszantó és aranyos) kislány hálás szülei vagyunk.


Én, Te, Mi és azon túl? - Kapcsolódásaink a lélektan szemüvegén át
Ki vagyok én? Mi mozgat engem? Mi bennünk a közös? Hogyan kapcsolódunk egymáshoz és gyökereinkhez, mennyiben határoznak meg ők? Mi a helyzet az önismerettel? Miben, hogyan segíthet? Hogyan élek a szabad akaratommal? Hol az én felelősségem, mi az, ami rajtam múlik? Hogyan tudok 'új ember' lenni?  

Többek között ezen témákat ízlelgetjük közösen az interaktív műhelyben, változatos gyakorlatok mentén saját élménnyel. Gyere, ha közelebb kerülnél magadhoz, másokhoz és mindezeken keresztül akár Istenhez, ha néznél a pszichológia/lélektan szemével (is) és ha teljesebben megélnéd azt az ént, aki a kezdetektől fogva benned él.

Szepesvári Orsi vagyok, közgazdászból lettem segítő szakember (coach, tréner, csoportvezető és mentálhigiénés), ahogy mélyebb hivatásomra fokozatosan ráleltem. Kísérek, fejlesztek, kapcsolódást elősegítek: önmagunkkal, érzéseinkkel, mozgatórugóinkkal, másokkal és a Teremtővel. A műhely kérdéseit magamnak is sokszor, sokféleképpen feltettem, csodálattal felfedezve mind többet magamból, másokból és minket összekötő Istenből.


Authentic Christian Life or Just Keeping it Real? 

Is there anything less fashionable than a fundamentalist, hard-core Christian in this world?  Cannibals maybe?  But it’s not just the world that finds that Christians can be too rigid sometimes, it’s also in the church(es) too.  If you are young, cool and Christian then there is usually very little room in your life for “the too straight and too narrow”.  Good Christians these days want to be authentic, to shed the façade and be real.  That’s truly a great ambition but how does this look and what should we do/say/wear/listen to/watch/whatever, if we want to be authentic followers of Jesus and authentic people in this fallen world?  This workshop will look at all of this and ask questions like, “Can a Christian be both hip and holy?”  “Can I stand for truth and still be likeable?”  “How far is too far?”

My name is Trey Shaw and I am originally from Texas though I have lived in Budapest for the last 11 years. I am married to Denise and we have 3 kids - Bryan, Alexander and Lily. I am co-pastor of Agora Church in Budapest.